Alimentația vegană a câștigat popularitate în ultimii ani, fiind consumată atât de cei care țin post, cât și de cei ce adoptă o dietă vegană pentru sănătate sau datorită conștientizării privind impactul asupra mediului. Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu o provocare majoră atunci când încearcă să adopte un stil de viață vegan – prețul ridicat al alimentelor vegane. Și în mod deosebit al alimentelor vegane procesate, cum sunt alternativele la lapte, brânză, carne sau ouă. Acestea sunt extrem de scumpe. Nucile, alunele sau semințete sunt și acestea scumpe, însă cel mai mult se simte prețul ridicat la produsele neesențiale, procesate, la micile plăceri, snack-uri și alimente pe care nu le consumă în general cei cu o dietă pe bază de carne sau vegetarienii.  În acest articol, vom explora motivele din spatele costurilor mai ridicate ale alimentelor vegane, pentru a înțelege de ce acestea costă atât, cu speranța să ridicăm un semn de întrebare și să fie găsită o soluție pentru aceste prețuri nepermis de mari.

Câteva motive pentru care alimentele vegane sunt scumpe

Cerere și ofertă scăzută

Unul dintre principalele motive pentru care sunt mai scumpe decât cele tradiționale este legat de cerere și ofertă. În timp ce numărul de vegani și de persoane interesate de alimentația vegană a crescut, cererea pentru astfel de produse încă nu este la fel de mare ca cea pentru alimentele obișnuite. Drept urmare, producătorii nu beneficiază de economii pentru producție și distribuție, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Ingrediente scumpe

Anumite ingrediente folosite în produsele vegane, precum proteinele vegetale sau cele pentru alternativele la produsele lactate, caju și fermenți pot fi mai costisitoare în producție sau achiziționare decât echivalentele lor convenționale. În plus, înlocuitorii de carne din proteine vegetale, precum soia, sau mazăre pot necesita procese de fabricație specializate, ceea ce duce la costuri mai mari.

Cercetare și dezvoltare la început de drum

Multe produse alimentare vegane sunt relativ noi pe piață, iar companiile investesc resurse semnificative în cercetare și dezvoltare pentru a crea opțiuni gustoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional. Aceste costuri se reflectă, adesea, în prețul produselor. Rețetele sunt noi, mai ales pentru alternativele la burgeri și cârnați vegani sau pentru alternativele la brânză.

Produsele bio sau free from adresate consumului de nișă

Unele alimente vegane, mai ales cele comercializate ca organice sau destinate anumitor preferințe alimentare sau alergii sunt adesea vândute la un preț premium datorită disponibilității limitate și a metodelor de producție specializate.

Investiția în branding și marketing

Companiile de produse vegane se adresează în special consumatorilor preocupați de sănătate sau etică, iar branding-ul și marketing-ul asociate acestor produse pot determina prețuri mai mari în comparație cu alternativele convenționale. În plus, lansarea unui produs nou pe piață este foarte costisitoare, pentru că nimeni nu știe de existența acestui produs, mai ales când vine vorba de cele vegane. Avantajul României este că la noi produsele vegane sunt văzute ca produse de post și atunci există cerere pentru ele pentru mai multe categorii de public.

Costuri ridicate de import și export

În unele cazuri, ingredientele sau produsele vegane pot fi importate din alte regiuni, ceea ce implică costuri suplimentare legate de transport, taxe vamale și taxe de import. De asemenea, produsele vegane realizate în Romania sunt comercializate la prețuri foarte mari în afara țării, chiar mai mari decât la noi.

Prețurile mai ridicate ale alimentelor vegane pot fi atribuite mai multor factori, cu toate acestea, pe măsură ce va crește cererea pentru produse vegane, iar tehnologia va evolua, economiile de scară și procesele de producție îmbunătățite pot contribui la reducerea costurilor. Iar preferințele consumatorilor pot influența accesibilitatea și disponibilitatea opțiunilor vegane. Promovarea unui mediu în care toată lumea poate avea acces la alimente vegane la prețuri rezonabile ar putea aduce beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea noastră a tuturor.

Poate ești interesat și de ce este atât de greu să renunți la brânză.

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *