Am găsit un studiu realizat de gastroprofesional.ro de unde am aflat care sunt preferințele culinare ale românilor atunci când ies la restaurant. Încerc mai jos să-l translatez pentru a vedea dacă se potrivește şi pentru vegani.
Pizza
Se pare că cele mai apreciate feluri de mâncare sunt din domeniul fast-food, chiar dacă se găsesc și în restaurante și tratorii. Pe primul loc este pizza. Pizza peste tot în țară, niciun județ nu se dezminte. Românii mănâncă pizza, preferă pizza și pare a fi a comfort food și safe food pentru ei.
Adevărul este că pizza se poate transforma ușor într-o pizza vegană sau de post. Prefer să spun mâncare de post când mă refer la restaurantele din România, pentru că mâncare vegană este un termen care se folosește mai puțin, nu este comun, nu este în limbajul uzual. Pizza poate fi o soluţie vegană bună la restaurant. Dacă la cartofi prăjiți te poți gândi că se pot prepara în același ulei cu șnițelele, la pizza, atunci când nu este specificată clar pe meniu că există pizza vegană sau de post, există mereu opțiunea de a cumpăra o pizza vegetariană fără mozzarella, ceea ce o transformă în pizza vegană.
Burgeri
Burgerii au câștigat foarte mult teren, chiar 24 de județe din România se mândresc cu un consum ridicat de burgeri. Adevărul este că și pentru vegani este o mâncare mai ușor de găsit în restaurant. Piața burgerilor s-a dezvoltat foarte mult la noi. Foarte multe firme produc burger vegani în România – Verdino şi Inedit sunt două exemple – dar avem și burgeri importaţi, de la Beyond Meat, Naturli sau de la tot felul de firme din Germania sau Olanda. Burgerii sunt ușor de procurat, motiv pentru care se regăsesc pe meniurile restaurantelor, în food trucks și în alte locații exclusiv vegane sau generale.
Sushi
Tot pentru vegani, mi se mai pare interesant și faptul că sushi a intrat puternic pe piața culinară din România. În Iași sunt cele mai multe căutări pentru sushi. Avantajul este că sushi poate fi și vegan. Deși prețul este ridicat pentru o cantitate mică de mâncare, totuși, veganii se pot bucura de preparate japoneze vegane, chiar în România.
Studiul continuă cu alte preparate care nu pot fi translatate în sfera vegană. Însă este interesant de știut ce preferă românii să mănânce la restaurant, mai ales că nu vorbim doar de orașele mari, ci de toată țara. Mâncarea vegană devine și ea din ce în ce mai prezentă în meniuri, ceea ce este un lucru foate bun.
Dacă dorești să vezi studiul despre care am discutat în acest articol, îl găsești detaliat aici.
Disclaimer: studiul nu este despre mâncarea vegană, dar mi s-a părut că poate fi privit și din acest unghi.
Add comment