Hai să vezi cum arată un coș de cumpărături de 100 de lei în octombrie 2023. Am ales de această dată să fac cumpărături din Mega Image, de pe site, pentru că de multe ori au produse mai ieftine decât în Mega-urile mici de cartier.
Coșul de cumpărături este inspirat de articolele din presă care îl arată pe domnul Marcel Ciolacu la cumpărături și de bonul acestuia cu ce a cumpărat de aproximativ 100 de lei. Rareș Bogdan a afimat pe același subiect că de 100 de lei și-ar cumpăra roșii, brânză, pâine, și untură. #cumpărațiromânește este hashtag-ul ce pare că i-a animat pe cei doi politicieni să găsească soluții creative la coșul de cumpărături al românilor.
Ei bine, în cazul nostru, cumpărăturile sunt cu alimente vegetale, vegane, de post, pentru că acesta este interesul nostru pentru acest blog. Am încercat să ma încadrez în suma de 100 de lei, respectând cât s-a putut și #cumpărațiromânește, dar fără prea mult succes.
Am ales produsele astfel încât să pot și găti ceva cu acestea. Totuși nu toate sunt produsele alimentare de post pe care le-aș fi cumpărat în mod normal, pentru că bugetul este mititel, cu 100 de lei în 2023 nu mai cumperi așa multe și dacă nu gătești, situația este chiar tristă.
De mic dejun nu prea s-a pus problema, a intrat doar un iaurțel vegan. Ciocolată, dulciuri, covrigei, suc nu au intrat în acest buget, așa că m-am concentrat pe a face mâncare cu alimentele alese. Știu că cele mai multe comentarii la bonul domnului Ciolacu au fost că a cumpărat mâncare doar pentru micul dejun. Ei bine, mie de mic dejun nu prea mi-a ajuns. Am pornit cumpărăturile de 100 de lei cu gândul să fac următoarele mâncăruri: o ciorbă, o mâncare de cartofi, un praz cu măsline, o mâncare de linte și niște orez cu sos de roșii. În plus am mai luat pâine, un iaurt de la Alpro și o cafea mai ieftină, că de alta nu mai ajungeau banii și am zis să păstrez și un strop de realism. Fără mic dejun, dar și fără cafea e cam mult.
Bonul de cumpărături alimentare este de 100.5 lei și conține următoarele produse de post:
– cafea măcinată 100 de grame
– iaurt de soia cu căpșuni
– pâine graham de 500 de grame
– linte roșie, 500 de grame
– orez cu bob lung, 1kg
– passata de tomate 500 de grame
– pastă de tomate de 140 de grame
– praz, 1 kg
– măsline verzi, 250 de grame
– cartofi albi, 2 kg
– usturoi, 250 de grame
– ceapă galbenă, 1 kg
– borș cu leuștean la 1 l
– legume congelate pentru ciorbă, 400 de grame
– ulei de măsline extravirgin, 500 de ml
– sare de mare iodată extrafină, 1 l
Nu mă îndoiesc că aceste alimente pot fi cumpărate mai ieftin sau că puteam face alegeri mai bune. În acest caz alegerea a fost să gătesc cu produsele de 100 de lei, ceea ce ia în sine destul timp, așa că am decis să le cumpăr pe toate din același loc.
P.S. știu că uleiul de măsline este o extravaganță, dar este nevoie și de realism în aceste cazuri.
Se poate trăi cu 100 de lei? Sigur că da, însă pentru cât timp? Ei bine, aceasta este întrebarea de 1000 de puncte, pentru că 100 de lei chiar înseamnă extrem de puțin în zilele noastre și nu ajung pentru hrana mai multor persoane pentru mai multe zile. Iar pentru cei cu un regim special sau cu intoleranțe, 100 de lei nu înseamnă chiar nimic. Nu mai zic de cei care nu se pricep să gătească sau chiar nu au timp de pregătiri speciale ale mâncării. Cei care aleg sandvișuri nu sunt neapărat mai câștigați, pentru că toate alimentele s-au scumpit foarte tare și în mod deosebit cele ambalate și procesate.
Scopul acestui articol cu un bon de cumpărături alimentare de 100 de lei este acela de a exemplifica ce se poate cumpăra cu această sumă. Articolul nu este o promovare a Mega Image. Iar cumpărturile au fost făcute pe data de 18 octombrie 2023. Prețurile cu siguranță diferă de la o zi la alta. Aici poți vedea și bonul domnului Ciolacu.
Add comment