Probabil că ai observat de-a lungul timpului că folosesc des acești doi termeni: de post și vegan. Și m-am gandit să explic de ce am vazut o diferență între cele două tipuri de alimentație și ce anume au în comun de sunt interschimbabili.
Mâncarea de post
În primul rând voi spune despre post și când spun post, mă refer la cel ortodox, care este predominant în România. Sunt 4 posturi mari în timpul fiecărui an: postul Nașterii Domnului, postul Crăciunului, postul Adormirii Maicii Domnului și postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Și în general miercurea și vinerea se mai mănâncă de post. În mănăstiri chiar și lunea se mănâncă de post.
Alimentele și preparatele de post exclud tot ce este de natură animală: carne, ouă, lapte, brânză, pește, icre, pe alocuri și vin sau alcool. Practic, așa se întâmplă și în dieta vegană (minus partea cu băuturile alcoolice). Însă diferența este că postul include perioade limitate de timp în care oamenii aleg să mănânce mai puțin sau diferit și în plus are mai multe componente, nu se fac nici nunți în post și presupune poate un stil de viață mai auster, în care fiecare alege cât de mult postește. Limitele sunt ale fiecărui om în parte. Dar nu este legat numai de mâncare. Ba chiar oamenii bolnavi sau cei în vârstă este posibil să nu schimbe cu nimic regimul alimentar în timpul perioadelor de post, ci să practice postul din perspectiva abținerii de la bârfă, spre exemplu sau a altor lucruri cu care sunt obișnuiți.
Mâncarea vegană
Deși este tot un act al voinței să renunți să mănânci doar produse vegetale, veganismul este diferit de post pentru că motivele pentru care devenim vegani sunt altele și pentru că este un stil de viață continuu, în timp ce postul este periodic.
Mulți vegani au ales acest stil de viață din dragoste pentru animale, pentru a proteja planeta, alții pentru sănătate, alții pentru a slăbi. Există o multitudine de motive pentru care un vegan alege doar produsele vegetale. Nu este locul aici să discutăm opțiunile fiecăruia nici de a ține post și nici de a deveni vegan. Ne interesează mai ales partea alimentară a acestor diete.
Un singur aliment diferă între cei care țin post și vegani, mierea. Este un subiect disputat printre vegani, pentru că unii preferă să mai consume miere, deși nu este un aliment vegan. Ortodocșii nu au probleme cu mierea și o consumă cu drag!
La restaurant
În România atunci când ieși în oraș cel mai ușor este să comanzi produse de post, pentru că majoritatea angajaților și proprietarilor de restaurante, fast-food-uri, patiserii și pizzerii au auzit de acest concept, știu că oamenii țin post și au grijă ca în meniu să fie preparate care să se potrivească cu aceste diete. Scriam și în articolul despre ce mănâncă veganii la restaurant că foarte multe persoane aleg din meniu preparate care pot fi gătite și de post sau vegan. Spre exemplu pizza, cea mai comandată mâncare din țara noastră ori este direct trecută în meniu și cu variante de post sau vegane, ori poți cere tu o pizza vegetariană fără mozzarella și o transformi în pizza de post sau vegană.
Atât veganii, cât și cei care țin post întâmpină aceleași probleme. Dacă în ciorbă au fost fierte oase, deși scrie că este de legume, dacă în supa cremă smântâna este vegetală sau este din lapte, dacă uleiul în care au fost prăjiți cartofii a fost înainte folosit la șnițele și multe altele. Practic veganii și cei care țin post se pot înțelege strașnic atunci când ies în oraș 🙂
În supermarket
Înainte nu existau produse promovate ca fiind de post. Oamenii știau ce este de post și ce nu și multe mâncăruri erau preparate în casă, nu erau procesate sau semipreparate. Acum există foarte multe alternative la carne, la brânză, la lapte, la smântână sau la iaurt. De cele mai multe ori au acea ștampiluță verde cu ”vegan”, dar se mai pune și o etichetuță cu produs de post, mai ales în perioadele de post din an. Unii preferă în timpul postului să nu consume aceste alternative animale, alții nu au o problemă cu ele. Însă este cert că fac viața ușoară atât pentru vegani, cât și pentru cei care țin post, mai ales dacă nu gătesc foarte mult.
Știu că există post intermitent și alte feluri de post, însă eu nu la acestea mă refer când spun vegan și de post, ci la realitatea noastră din România, la ce fac majoritatea oamenilor de pe la noi. Și am simțit nevoia de a clarifica.
Indiferent că ești vegan sau ții post, ești binevenit pe blogul meu și sper să găsești ceva util!
Add comment