Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este o vitamină solubilă în apă, care deține un rol esențial în numeroase funcții ale organismului uman, inclusiv în funcția nervoasă, în replicarea ADN-ului și producția de celule roșii. Întrucât este prezentă, în mod obișnuit, în alimentele de origine animală, absența sa din dietele bazate pe alimente de origine vegetală a stârnit îngrijorări în rândul comunității vegane cu privire la potențialele deficiențe. În acest articol, bazat pe surse științifice, vom explora motivele pentru care veganii ar fi bine să acorde o atenție deosebită consumului de B12.

Vitamina B12 deține un rol vital în mai multe procese fiziologice esențiale

Sănătatea nervilor și a creierului

B12 este esențială pentru menținerea sănătății celulelor nervoase și pentru promovarea unei funcționări corecte a sistemului nervos. Ea contribuie la formarea tecilor de mielină, acele straturi protectoare din jurul fibrelor nervoase, care facilitează transmiterea eficientă a semnalelor nervoase.

Sinteza ADN-ului

Vitamina B12 joacă un rol crucial în procesul de replicare a ADN-ului, materialul genetic prezent în fiecare celulă a organismului. Aceasta este deosebit de importantă pentru celulele care se divid rapid, precum cele din măduva osoasă, unde se formează celulele roșii.

Producția de celule roșii

Pentru a asigura producția de celule roșii sănătoase, nivelurile adecvate de B12 sunt esențiale. Celulele roșii sunt responsabile de transportarea oxigenului către toate țesuturile corpului. O deficiență de B12 poate conduce la anemie megaloblastică, afecțiune caracterizată prin celule roșii de dimensiuni mai mari decât cele normale.

Surse de Vitamină B12

Vitamina B12 este prezentă în mod natural în produsele de origine animală, cum ar fi  pui, pește, ouă și produse lactate. Cu toate acestea, B12 nu este produsă de plante, ceea ce face dificilă obținerea sa exclusiv din alimentele pentru vegani, pentru că aceștia nu consumă produse de origine animală. Chiar dacă există alimente pe bază de plante, precum cerealele fortificate și drojdia activă, care conțin vitamina B12, acestea este posibil să nu asigure întotdeauna un aport suficient, din cauza variațiilor în absorbție și biodisponibilitate.

Provocarea pentru vegani

B12 uleios pastile

Veganii se confruntă cu un risc crescut de deficiență de B12 din cauza absenței alimentelor de origine animală din dieta lor. Această deficiență poate duce la complicații grave în timp, dacă nu este gestionată corespunzător. Pentru a minimiza acest risc, experții recomandă suplimentarea regulată cu vitamina B12 sau consumul de alimente fortificate cu această vitamină.

Studii și informații științifice despre nevoia de suplimentare cu B12 pentru vegani și vegetarieni

Un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție Clinică  (în 2020) a relevat că vegetarienii și veganii prezintă o prevalență mai mare a deficienței de B12 în comparație cu persoanele care consumă atât alimente de origine animală, cât și vegetală. Acest studiu subliniază importanța monitorizării constante a nivelurilor de B12 și a suplimentării pentru cei care urmează diete bazate pe plante.

Jurnalul Agricultural and Food Chemistry (2013) a publicat cercetări care au scos în evidență variabilitatea nivelurilor de B12 în alimentele de origine vegetală. Această cercetare subliniază necesitatea ca veganii să aleagă cu atenție alimentele fortificate și să ia în considerare suplimentarea pentru a asigura un aport adecvat de B12.

În 2023 au fost publicate rezultatele unui studiu care a examinat impactul dietelor vegane pe termen lung asupra nivelurilor de B12. Concluziile au sugerat că și în situația în care alimentele fortificate cu B12 erau incluse în dietă, unii vegani prezentau niveluri scăzute ale acestei vitamine, subliniind astfel importanța suplimentării țintite.

Vitamina B12 reprezintă un nutrient esențial pentru funcționarea corespunzătoare a nervilor, sinteza ADN-ului și a producției de celule roșii. Deși este prezentă în mod natural în alimentele de origine animală, veganii se confruntă cu provocări în asigurarea unui aport suficient de B12 doar din dietă. Cercetările științifice subliniază constant importanța ca veganii să fie conștienți și să acorde atenție consumului de B12, fie prin suplimentare, fie prin consumul de alimente fortificate. Monitorizarea regulată a nivelurilor de B12 și alegerea informată a alimentelor reprezintă aspecte critice pentru menținerea sănătății optime și prevenirea deficiențelor.

Poți găsi suplimente de B12  și online, pe site-ul Dr. Max , unde produsele sunt mai ieftine decât în magazinele fizice. Am scris și un articol pe această temă. De asemenea, B12 se găsește și pe site-ul Vegis  sau chiar pe Emag.

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *