Am citit de curând un articol științific, numit ”Effect of a Vegan Diet on Alzheimer’s Disease” realizat de Alzbeta Katonova, Katerina Sheardova, Jana Amlerova, Francesco Angelucci și Jakub Hort.

Din sumarul articolului:

Există dovezi care indică faptul că adoptarea unei diete vegane ar putea aduce beneficii în prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzheimer. Scopul acestui articol este să sintetizeze cunoștințele actuale referitoare la aspectele pozitive și negative ale dietei vegane în ceea ce privește riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. În contextul prevenirii Alzheimer, dieta vegană se caracterizează prin conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol, contribuind astfel la menținerea unui profil sănătos al lipidelor din sânge. De asemenea, această dietă este bogată în fitonutrienți precum vitamine, antioxidanți și fibre alimentare, elemente considerate a juca un rol în prevenirea declinului cognitiv.

Pe lângă aceste aspecte, adoptarea dietei vegane este asociată cu aportul de quercetină, un inhibitor natural al monoamin oxidazei (MAO), care are legătură cu menținerea stării de bine și posibila reducere a riscului de Alzheimer. Cu toate acestea, datele disponibile nu permit o concluzie definitivă cu privire la faptul că veganismul conferă avantaje semnificative în prevenirea Alzheimer în comparație cu vegetarianismul sau alte diete.

În timp ce dieta vegană oferă aceste beneficii, este important de menționat că aceasta poate să nu furnizeze anumite vitamine și micronutrienți, ceea ce poate duce la deficiențe nutriționale. Persoanele care urmează diete vegane fără a suplimenta cu micronutrienți sunt mai susceptibile la deficiențe de vitamina B12, vitamina D și DHA, elemente care au fost corelate cu Alzheimer. Prin urmare, o evaluare comprehensivă a impactului total al dietei vegane asupra prevenirii și/sau progresiei Alzheimer ar trebui să ia în considerare atât efectele pozitive, cât și pe cele negative descrise în această discuție.

Dintre aspectele pozitive ale dietei vegane asupra bolii Alzheimer în articol se vorbește despre:

  • Inflamație sistemică redusă;
  • Risc redus de dezvoltare a obezității și diabetului de tip II;
  • Scădere a nivelurilor de TMAO în plasmă și urină;
  • Aport caloric și de grăsimi saturate redus în comparație cu alte tipuri de diete;
  • Scădere a bacteriilor pro-inflamatorii din intestin;
  • Creșterea producției de bacterii bune.

Dintre efectele negative ale veganismului asupra bolii Alzheimer:

Dacă îți dorești să citești mai multe despre deficiența de vitamina B12 în veganism, te invit să vezi articolul: ”De ce este importantă vitamina B12 în dieta vegană?

Deși se bazează mai ales pe studii observaționale și nu poate fi trasă o concluzie legată de aportul benefic al dietei vegane asupra dezvoltării bolii Alzheimer, totuși articolul are bază științifică. Acesta demonstrează foarte multe avantaje ale veganismului asupra corpului uman, cât și în combaterea Alzheimer în mod indirect, cu mențiunea că pot fi făcute mai multe studii pe acest subiect, pentru a se găsi corelația directă a scăderii riscului de incidență al Alzheimer în dietele vegane, dacă aceasta există.

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *